Ida De Ridder, Fine. Levenslang met Willem Elsschot

'Mijn moeder verwierf enige vermaardheid door binnen hetzelfde etmaal te sterven als mijn vader.' Met deze magistrale zin begint een fascinerend boek over de moeder van Ida De Ridder, Fine.

Er is al veel geschreven over Willem Elsschot, maar zijn vrouw Fine was tot nu toe niet veel meer dan dat: de echtgenote van de beroemde schrijver. Met Fine wordt haar eindelijk de eer bewezen die haar toekomt. Dochter Ida schetst een geestig, eerlijken ontroerend portret van haar moeder, onder meer aan de hand van enkele nooit eerder gepubliceerde brieven.

Ida beschrijft de vroegste jeugd van Fine en diens zestig jaar durende relatie met Elsschot. Ze ziet in haar eigen kinderjaren de liefdevolle vader en de altijd bezige, zorgende moeder, in haar meisjesjaren de norse vader en de bazige, vaak naargeestige moeder en na de oorlog een onafscheidelijk echtpaar, letterlijk tot in de dood. Het boek biedt ook weer een andere kijk op Elsschot, en op de figuren rond de familiekring, van wie velen als personage optreden in zijn boeken.

Ida De Ridders uitstekende stijl en gevoel voor anekdotiek bewijzen overtuigend dat Elsschots talent niet verloren is gegaan.

Terug naar boven